Sunčeva svjetlost svima nam godi i važna je za život na zemlji te je glavni izvor vitamina D koji je važan čimbenik u imunološkom sustavu čovjeka, a dokazano je zadužen i za lijep izgled naše kože i kose.

Također je dokazano da sunčeva svjetlost pozitivno utječe na lučenje serotonina, poznatog i kao “hormon sreće”, koji je povezan sa pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom te povećanom koncentracijom.

Tmurni i hladni zimski dani te današnji užurbani način života i dugotrajni boravak u zatvorenom prostoru često nam ne osiguravaju optimalne dnevne količine sunčeve svjetlosti.

Nesporan je i negativni utjecaj pretjeranog izlaganja suncu na ljudski organizam koji može uzrokovati oštećenje i prijevremeno staranje kože.

Optimalno je preporučeno 15-30min dnevnog izlaganja sunčevoj svjetlosti, gdje se već nakon par minuta boravka javlja osjećaj zadovoljstva.

Sunčev spektar sadrži infracrvenu svjetlost i svjetlost vidnog polja te ultraljubičaste zrake (UVC, UVA, UVB) koje ujedno i utječu na tamnjenje kože.

UVC zrake (100-280nm) većinom ne dopiru do površine zemlje jer se zadržavaju u području ozona. Mogu imati kratkoročni učinak na kožu u obliku crvenila koje nestane nakon par dana.

UVB zrake (280-320nm) prodiru kroz oblake do epidermisa te uzrokuju nastanak crvenila nakon kojeg dolazi do tamnjenja (pigmentacije) kože. Kratkoročno mogu prouzročiti fototoksične i fotoalergijske reakcije a dugoročno utječu na proces fotostaranja kože te nastanak kožnih tumora.

UVA zrake (320-400nm) prodiru kroz oblake, staklene površine te vodu u dublje slojeve kožu sve do dermisa. Uzrokuju pigmentaciju kože i veće opekline te također fototoksične i fotoalergijske reakcije kože. Dugoročno utječu na fotostarenje kože, promjene  DNA, stvaranje slobodnih radikala, slabljenje imuno sustava kože te nastanak kožnih tumora, posebno malignih.

Koža je naš najveći i prvi zaštitni organ od vanjskih utjecaja te nas tako štiti i od utjecaja UV svjetlosti. Pod utjecajem UV svjetlosti dolazi do aktivacije melanocita i stvaranja melanina što nam daje tamniji izgled kože. Aktivacijom melanocita dolazi do stvaranje zaštitnog pigmenta melanina koji štiti stanice kože te posljedično dolazi do tamnjenja površine kože i zadebljanja epidermisa.

Kao faktore rizika koji utječu na oštećenje kože možemo navesti fototip kože i kumulativnu izloženost UV zrakama te jačinu UV zraka i dobnu starost osobe. Na navedene faktore moguće je utjecati individualnim pristupom i prilagodbom poosobno. Zbog toga je važno odrediti fototip kože i biti svjestan prodiranja UV zraka te njihove jačine. Dobna starost je važna zbog kumulativnog utjecaja UV zraka na kože. Naime, „koža pamti“ te ako smo u mladosti pretjerano bili izloženi UV svjetlosti vrlo je vjerojatno da u kasnijoj dobi možemo očekivati određene komplikacije (hiperpigmentacije, fotostarenje, kožne tumore,…).

Razlikujemo prirodnu izloženost UV svjetlosti putem sunce te umjetnu izloženost putem solarija. Solarij kao medij koji imitira UV svjetlost nerjetko se nađe na “crnoj listi” zbog, kao svog negativnog utjecaja, no uz doziranu izloženost i odgovarajuće lampe rekla bi da je i sigurniji nego današnja izloženos sunčevoj svjetlosti. Naime, treba uzeti u obzir sve veće oštećenje ozona te sve jače zračenje sunčevih UV zraka.

Naravno da ni jedan in drugi medij nisu zdravi u prekomjernim količinama, kao što i određeni lijek ili vitamin treba koristiti u preporučanim dozama, tako je i sa UV sjetlosti.

Oprezna i razumna izloženost UV svjetlosti nosi brojne blagodati!

dipl.kozm., Ivana Paulin, majstor kozmetičar

 

 

 

 

 

 

 

Ostale novosti

O nama

Studio za kozmetiku VITA počeo je s radom 2003. godine u Sisku sa osnovnom djelatnosti salona za uljepšavanje. Unutar djelatnosti kojima se tvrtka bavi možemo izdvojiti slijedeće usluge: njega tijela, njega lica, njega ruku, njega stopala, make-up, usluge solarija, frizerske usluge