U današnje vrijeme sve intenzivnijeg UV zračenja, povećane konzumacije lijekova te hormonskog disbalansa možemo primjetiti sve veći problem hiperpigmentacijskih promjena. Nažalost hiperigmentacije su kontinuirajuće i ponavljajuće promjene na koži i ne možemo ih se riješiti jednom zauvijek. Kako bi što bolje postavili kozmetički protokol salonske i kućne njege uvelike nam pomaže bolje razumijevanje mehanizama regulacije pigmentacije kože uslijed kojih dolazi do neželjenih promjena.

Sklonost hiperpigmentacijskim promjenama ovisi o boji odnosno pigmentaciji kože te fototipu kože koji je pokazatelj sposobnosti kože da potamni prilikom izlaganja UV svjetlosti. To je ujedno i obrambeni mehanizam kože prilikom kojeg se stvara, kako za koga 🙂 željena tamnija put. Najčešća kategorizacija kože po fototipu je Fitzpatric ljestvica koja je sve prihvaćena u kozmetičko-dermatološkoj struci.

Melanociti kao osnovne pigmentne stanice kože imaju ulogu stvaranja melanina u koži, a količina melanina primarno ovisi o genetic i izloženosti UV svjetlosti.

Hiperpigmentacija je odgovor melanocita na vanjski ili unutarnji podražaj kože koji uzrokuje povećanu proizvodnju i nakupljanje melanina. To sporadično i lokalizirano nakupljanje melanina stvara tamnija prodručja koja su estetski vrlo nepoželjna te su problem sve veće mase ljudi. Iako razlikujemo nekoliko vrsta hiperpigmentacijskih promjena baza im je ista te su potrebni približno isti protokoli njege.

Najčešće hiperpigmentacije koje podliježu kozmetičkim tretmanima su melazme odnosno chloasma, postupalne hiperpigmentacije te solarni lentigo odnosno staračke pjege.

Kozmetički preparati koji se upotrebljavaju u svrhu rješavanja hiperpigmentacijskih promjena ometaju biokemijske i fiziološke puteve koji dovode do normalne melaninske ekspresije u koži, fizički ometaju različite slojeve kože te imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Naravno da sami rezultati utječu na redovitost tretmana te izuzetno važnu kućnu njegu. Također tretmani koji se provode u svrhu rješavanja problema podrazumjevaju mjesece u godini bez puno sunca i izlaganja UV svjetlosti.

U svrhu sprječavanja nastajanja novih hiperpigmentacijskih promjena te zaštite kože od UV svjetlosti izuzetno je važna redovita i cjelogodišnja upotreba preparata sa fotozaštitinim djelovanjem!

dipl.kozm., Ivana Paulin, majstor kozmetičar

 

Ostale novosti

O nama

Studio za kozmetiku VITA počeo je s radom 2003. godine u Sisku sa osnovnom djelatnosti salona za uljepšavanje. Unutar djelatnosti kojima se tvrtka bavi možemo izdvojiti slijedeće usluge: njega tijela, njega lica, njega ruku, njega stopala, make-up, usluge solarija, frizerske usluge